Maar al snel is er geld nodig. Wat is dan makkelijker dan nieuwe aandelen uitgeven? De vennootschap geeft aandelen uit, er komt geld binnen en het bedrijf kan verder. Maar tegen welke prijs geef je aandelen uit? Welke rechten krijgen de nieuwe aandeelhouders? Een aandelen transactie moet via een notaris verlopen. Zo heel eenvoudig is het allemaal niet.
Belangrijkste struikelblok is de waardering van het bedrijf. In een dergelijke situatie gaat het vaak om een bedrijf met een goed idee, een sterk team en een prototype. Maar geen geld en absoluut geen garantie op succes. Wat is zo’n bedrijf waard? Investeerders willen vaak wel een groot belang, maar nooit een te groot belang in het bedrijf. Als investeerder wil je geen 90% van de aandelen. Dan zullen de ondernemers niet meer gemotiveerd zijn om voor een bescheiden vergoeding dag en nacht te werken om het bedrijf een succes te maken. Maar het risico dat je als investeerder neemt is groot, dus een te klein belang is ook niet aantrekkelijk.
Logisch alternatief
De converteerbare obligatie is het logische alternatief voor het uitgeven van aandelen. Een obligatie is een lening die door investeerders aan het bedrijf wordt verstrekt. Converteerbaar wil zeggen dan de obligatie in de toekomst wordt omgezet in aandelen. Tegen welke koers de obligatie wordt omgezet ligt nog niet vast.
Op die manier kan een startup nu investeerders binden zonder een waardering van het bedrijf vast te stellen. Met dat geld kunnen ze van start. In de toekomst stapt er een grotere investeerder of een stategisch partner in in het bedrijf. Op dat moment wordt het bedrijf gewaardeerd en worden de obligaties geconverteerd naar aandelen. De investeerders die vroeg zijn ingestapt met obligaties krijgen een korting op de waardering van het bedrijf. Hiermee worden ze beloond voor het extra risico dat ze hebben genomen.
Door de waardering te verschuiven naar de toekomst, wanneer er meer duidelijk is over de succeskansen van het bedrijf, voorkom je een moeilijke discussie nu. Daardoor kan een financieringsronde vaak sneller worden onderhandeld. Dit maakt de converteerbare obligatie in de VS en in toenemende mate in Europa de financieringsvorm waar veel startups voor kiezen.
Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op www.belegger.nl